Literatuur

Het Gildevakmanschap laat zich in haar aanpak en de verbetering van haar diensten inspireren door nieuw wetenschappelijk onderzoek en daarop gebaseerde methoden en techniek. Op deze pagina een selectie van deze vakliteratuur.

Een boek over de psychologie van onzichtbaar overtuigen met (re-) framing.

In Discipline gaat Marli Huijers (de nieuwe denker des vadersland) in op de moeizame verhouding tussen vrijheid en discipline.

Motiverende gespreksvoering voor sociaalagogisch werk biedt een toegankelijke en praktische vertaling van recente inzichten over het beïnvloeden van motivatie en gedrag naar de praktijk.

Alleen de patiënt zelf kan zijn gedrag veranderen. Dit boek leert je hoe je als hulpverlener hem daarin kunt motiveren. Geschreven door 2 artsen is dit het handboek voor iedere professional die probeert anderen gezonder te laten leven.

Wie kent het niet: je neemt je iets voor en er komt niets van terecht. Roos Vonk legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Roman Krznaric laat in Empathie zien wat nodig is om je empathisch vermogen optimaal aan te spreken. Dat komt niet alleen onze relaties en creativiteit ten goede, maar leidt ook fundamentele maatschappelijke en politieke verbeteringen.

Miller en Rollnick ontwikkelden Motiverende Gespreksvoering om betere resultaten te verkrijgen op het terrein waar verandering niet eenvoudig is: de verslavingszorg. Dez methode heeft inmiddels aangetoond dat ze zeer succesvol is. De motivering en het verminderen van weerstand zijn centrale thema’s.

Econoom S. Mullainathan en psycholoog E.Shafir leggen uit dat de gevolgen van schaarste (aan tijd en geld) veel verder gaan dan we denken. Hun baanbrekende inzichten hebben verstrekkende gevolgen voor onderwerpen als armoedebestrijding, scholing, obesitas en werkloosheid.